Productividad y Vinculación
Vinculación
Instituciones con las que el posgrado colabora
Nacionales |
Internacionales |
CIATEJ A.C. |
IRD |
Centro de Biotecnología Genómica del IPN, Tamaulipas |
CIRAD |
Instituto Tecnológico de Sonora |
Universidad de Lyon I, Francia |
Centro de Investigación Aplicada del IPN, Tlaxcala |
Universidad de Tottori, Japón |
Universidad de Guadalajara, Centro Universitario de Ciencias Exactas e Ingeniería |
Universidad de Sogo, Japón |
Instituto Nacional de Pediatría |
PSG, College of arts & Science Coimbatore, India |
Instituto de Biotecnología, UNAM |
Instituto Superior de Agricultura ( ISA-Liile), L´Unité Alimentation et qualité, Francia |
Instituto Tecnológico de Durango |
Universidad de Lueven, Belgica |
Universidad Autónoma de Coahuila |
Universidad de Oriente, Posgrado de Biotecnología, Santiago de Cuba |
Universidad Autónoma del Estado de México |
Universidad de Goergia, Complex Carbohydrate Research Center (CCRS) |
Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo |
|
Universidad Autónoma de Tlaxcala |
|
CIDETEQ, Querétaro |
|
Productividad
Área |
Línea de Investigación |
Publicaciones Recientes |
FERMENTACIONES MICROBIANAS |
Bioprocesos fermentativos y enzimológicos en medio sólido |
Continuous ethyl oleate synthesis by lipases produced by solid-state fermentation by Rhizopus microsporus Antonio Martínez-Ruiz, Luz Tovar-Castro, Hugo Sergio García, Gerardo Saucedo-Castañeda, Ernesto Favela-Torres Bioresource technology 2018 |
Polyelectrolyte complex of Aloe vera, chitosan, and alginate produced fibroblast and lymphocyte viabilities and migration Raquel Gallardo-Rivera, María de los Ángeles Aguilar-Santamaría, Phaedra Silva-Bermúdez, Julieta García-López, Alberto Tecante, Cristina Velasquillo, Angélica Román-Guerrero, César Pérez-Alonso, Humberto Vázquez-Torres, Keiko Shirai Carbohydrate polymers 2018 Vol. 192 pp. 84-94 |
||
Metabolitos secundarios y mejoramiento genético de microorganismos |
Production of a halotolerant biofilm from green coffee beans immobilized on loofah fiber (Luffa cylindrica) and its effect on phenanthrene degradation in seawater. Sonia Acosta-Rubí, Araceli Tomasini Campocosio, María Del Carmen Montes-Horcasitas, Liliana Quintanar-Vera, Fernando Esparza-García, Refugio Rodríguez-Vázquez. Journal of Environmental Science and Health, Part A Toxic/Hazardous Substances and Environmental Engineering. 2017. Volume 52, Issue 7 |
|
BIOTECNOLOGÍA AMBIENTAL |
Biotecnología para el tratamiento de contaminación ambiental |
Improved growth and control of oxidative stress in plants of Festuca arundinacea exposed to hydrocarbons by the endophytic fungus Lewia sp Mendarte-Alquisira C., Gutierrez-Rojas M., González-Márquez H., Volke-Sepulveda T. Plant and Soil. 2017. 411(1): 347-358 |
Estudios microbiológicos, fisiológicos y de bioingeniería de consorcios microbianos para el tratamiento de aguas residuales |
Simultaneous oxidation of ammonium and cresol isomers in a sequencing batch reactor: physiological and kinetic study Salas-Cortés, J.A., Cuervo-López, F. M., Texier A-C Environmental Science and Pollution Research. 2017, DOI 10.1007/s11356-016-6293-1. |
|
Strategy to identify the causes and to solve a sludge granulation problem in methanogenic reactors: application to a full-scale plant treating cheese wastewater. Hervé Macarie, Maricela Esquivel, Acela Laguna, Olivier Baron, Rachid El Mamouni, Serge R Guiot, Oscar Monroy Environmental Science and Pollution Research. 2017. DOI: 10.1007/s11356-017-9818-3 |
||
BIOLOGÍA MOLECULAR |
Metabolitos secundarios y mejoramiento genético de microorganismos |
Key role of alternative oxidase in lovastatin solid-state fermentation. Ailed Pérez-Sánchez, Salvador Uribe-Carvajal, Alfredo Cabrera-Orefice, Javier Barrios-González. Applied microbiology and biotechnology. 2017. 101 (19). 7347-7356. |
RNAi-mediated specific gene silencing as a tool for the discovery of new drug targets in Giardia lamblia; evaluation using the NADH oxidase gene. Marcial-Quino J, Gómez-Manzo S, Fierro F, Rufino-González Y, Ortega-Cuellar D, Sierra-Palacios E, Vanoye-Carlo A, González-Valdez A, Torres-Arroyo A, Oria-Hernández J, Reyes-Vivas H. Genes 8:11. 2017 |
||
BIOTECNOLOGÍA ALIMENTARIA |
Enzimología aplicada a los alimentos |
Employment of fucosidases for synthesis of fucosylated oligosaccharides with biological potential. Guzmán-Rodríguez F., Alatorre-Santamaría S., Gómez-Ruiz L., Rodríguez-Serrano G., García-Garibay M., Cruz-Guerrero A. Applied biochemistry and biotechnology. 1-39. 2018 |
Tecnología postcosecha de frutas y hortalizas (fresco y procesado) |
Chemical and sensory analysis of native genotypes and experimental lines of tomato (Solanum lycopersicum L.) Vela-Hinojosa, C., Escalona-Buendía, H.B., Mendoza-Espinoza, J.A., Díaz de León-Sánchez, F., Lobato-Ortiz, R., Rodríguez-Pérez, J.E., Ramírez-Aguilar, M., Pérez-Díaz, F., Villa-Hernández, J.M., & Pérez-Flores, L.J Fruits 73 (1):60-71. 2018 |
|
Biotecnología de productos lácteos y levaduras |
Proteolytic system of Streptococcus thermophilus Rodríguez-Serrano, G.M., García-Garibay, M., Cruz-Guerrero, A.E., Gómez-Ruiz, L., Ayala-Niño, A., Castañeda-Ovando, A, González-Olivares, L.G. Journal of Microbiology and Biotechnology. pp 1-21 2018 |
|
Improvement of the transfucosylation activity of α-l-fucosidase from Thermotoga maritima for the synthesis of fucosylated oligosaccharides in the presence of calcium and sodium. Guzmán-Rodríguez F., Alatorre-Santamaría S., Gómez-Ruiz L., Rodríguez-Serrano G., García-Garibay M., Cruz-Guerrero A. Extremophiles. pp: 1-6 2018 |
||
BIOQUÍMICA DE MACROMOLÉCULAS |
Evaluación sensorial |
Identification, quantification, and sensory profile of esters and alcohols of a Mexican red Merlot wine comparing barrel ageing with wood chips, using a multivariable analysis. J. Espitia‐López, H. Luna, HB Escalona‐Buendía, JR Verde‐Calvo. Journal of Food Processing and Preservation. 2018 DOI: 10.1111/jfpp.13433 |
Química y Bioquímica de macromoléculas de origen microbiano, vegetal y animal |
Probiotic properties and stress response of thermotolerant lactic acid bacteria isolated from cooked meat products. Annel M Hernández-Alcántara, Carmen Wacher, M Goretti Llamas, Paloma López, M Lourdes Pérez-Chabela. LWT. 91: 249-257. 2018 |
|
Identification of structural and immunity genes of a class IIB bacteriocin encoded in the enterocin a operon of Enterococcus faecium strain MXVK29 E.E. Escamilla-Martínez, Y.M. Álvarez Cisneros, F.J. Fernández, M. Quirasco-Baruch, E. Ponce-Alquicira Journal of food protection. 80: 1851-1856. 2018 |
||
PRODUCTOS NATURALES |
Ingeniería y fisicoquímica de sistemas dispersos alimenticios |
High intensity ultrasound treatment of faba bean (Vicia faba L.) protein: Effect on surface properties, foaming ability and structural changes. Martínez-Velasco, A., Lobato-Calleros, C., Hernández-Rodríguez, B.E., Román-Guerrero, A., Alvarez-Ramirez, J., Vernon-Carter, E.J. Ultrasonics Sonochemistry 44, 97-105, 2018. |
Biotecnología de bebidas fermentadas |
Chemical characterization and antioxidantcapacity in blue corn (Zea mays L.) malt beers. Alex M. Daniela Flores-Calderón, Héctor Luna, Héctor B. Escalona-Buendía, Ramón Verde Calvo. Journal of the Institute of Brewing. Volume123, Issue 4 Pages 506-518. |
|
Biotecnología Vegetal |
Complexation with whey protein hydrolysate improves cacao pods huskpectin surface active and emulsifying properties. Daniel Trujillo-Ramírez, Consuelo Lobato-Calleros, Angélica Román-Guerrero, Landy Hernández-Rodríguez, Jose Alvarez-Ramirez, Eduardo J. Vernon-Carter. Reactive and Functional Polymers Volume 123, Pages 61-69. 2017 |
|
In vivo anti-inflammatory activity and acute toxicity of methanolic extracts from wild plant leaves and cell suspension cultures of Buddleja cordata Kunth (Buddlejaceae). Gabriel Alfonso Gutiérrez-Rebolledo, María Elena Estrada-Zúñiga, Aurelio Nieto-Trujillo, Francisco Cruz-Sosa, M Adelina Jiménez-Arellanes. Revista Mexicana de Ingeniería Química Vol. 17, No. 1 (2018) 317-330 |